Logi 88-XT Personal Computer

Logi 88-XT Personal Computer

Prosessori NEC V20 4.77 / 7.33 MHz, Award BIOS
Muisti 640 kB
Levykeasema 1 kpl 5.25" 360 kB ja 1 kpl 3.5" 720 kB
Kiintolevy 32 MB Microscience Western Digital RLL levyohjaimella
Liitännät Multi I/O: Centronics 2 kpl (EGA 1 kpl), joystick, 2x RS-232, reaaliaikakello
Laajennuspaikat 8 kpl 8-bit ISA, joista 5 vapaana (4 pitkää ja 1 lyhyt)
Näytönohjain CGA, Hercules, MDA
Virtalähde 135 W
Käyttöjärjestelmä  MS-DOS 3.1
Hinta
PC-Micro Oy
7.3.1988
Amber 12" näytöllä 8.950,-
ACT 14" EGA näytöllä 12.490,-
ATE-laaja näppäimistö +400,-

Ensimmäinen [PC-yhteensopivani] ja ensimmäinen kovalevykoneeni. Tilaa oli enemmän kuin riittävästi. En koskaan ehtinyt saada 32 MB kovalevyä täyteen ohjelmia. Aloitin mustavalkonäytöllä, jossa oli vaihtokytkin jolla näytön sai käännettyä käänteiseksi eli mustat kirjaimet valkoisella pohjalla. Grafiikka oli surkeata verrattuna [Step/Oneen], kunnes laajensin konetta EGA näytönohjaimella ja värimonitorilla. Koneessa oli hieno täyspitkä multi I/O kortti jossa oli kaikki liitännät ja kello, joka pysyi oman paristonsa avulla ajassa. Toista sarjaporttia varten jouduin ostamaan elektroniikkakaupasta irtonaisena 8250 sarjaliikennepiirin, pari liitintä ja pätkän lattakaapelia, koska tietokoneliikkeestä ei välijohtoja silloin saanut.

Kotelo oli pieni ja sievä pöytäkotelo, toisena levykeasemana oli tuolloin harvinaista herkkua oleva korppuasema. Kone ehti olla kotona vain vajaan tunnin, ennen kuin olin jo aukaissut sen ja tutkinut sen sisältöä. Kovalevy oli jo silloin 3.5" kokoinen ja sijaitsi pystyssä etupaneelin takana keskellä konetta. Yritin jossain vaiheessa rakentaa liitäntää ulkoiselle kaiuttimelle ja vedinkin emolevyltä pitkät johdot takapaneelissa olevalle liittimelle. Ikävää oli vain, että liitin ei ollut eristettyä mallia. Virtaa päälle kytkettäessä alkoi koneesta leijalla sinistä savua kun virtalähde työnsi 5V jännitettä suoraan koneen runkoon. Vanha totuushan on että tietokoneet toimivat savulla ja kun savu pääsee ulos kotelosta, kone lopettaa toimintansa. Koppa auki, vähän tuulettelua ja postin mustaksi hiiltyneen välijohdon koneen sisältä. Ja kone toimi jälleen, näitä vanhoja koneita ei saa rikottua vaikka vähän kokeileekin.

Tällä koneella otin myös tuntumaa Windows käyttöjärjestelmän versioon 3.0. Kyllähän se tässä pyörii ilman ongelmia, sillä ei vaan pystynyt tekemään mitään järkevää joten lopetin sillä leikkimisen. Pelejäkin löytyi jo jonkun verran, tosin silloin ne käyttivät vielä CGA tasoista grafiikkaa. EGA pelit tulivat myöhemmin ja silloin tämän teho ei enää riittänyt. Jatkuva päivitysrumba alkoi, eikä loppua näy. Luovuin tästä koneesta sovinnolla, eikä ikävä ole tullut.

© Niila T Rautanen 1999

[Takaisin]