IBM PC-yhteensopivat IBM PC-yhteensopivuus tarkoittaa koneen kykyä ajaa alkuperäiselle IBM PC:lle tehtyjä ohjelmia ja käyttää sen oheislaitteita. Alkuperäinen PC julkaistiin elokuussa 1981, eikä se ollut teknisesti yhtään edistyksellisempi kuin muut sen aikaiset koneet. Ainoastaan suuren talon nimi oli ainoa, millä se erottui muista. Paras oivallus IBM:ltä oli antaa koneen rakenteen olla avoimesti laajennettavissa lisäkorttien avulla, tosin Apple II oli tehnyt saman jo useita vuosia aikaisemmin. Kloonikoneiden markkinat alkoivat muutamaa vuotta myöhemmin ja valtasivat nopeasti suurimman osan markkinoista. Kloonien tekniset ominaisuudet menivät nopeasti ohi esikuvistaan ja tämä ominaisuuksien kilpavarustelu jatkuu tänäkin päivänä. Alkuaikojen paras yhteensopivuusmittari oli alkuperäinen Microsoftin lentosimulaattori, joka toimivuudellaan osoitti koneen olevan riittävän yhteensopivan.
Laajennusmahdollisuudet Laajennuspaikat olivat kaikki alunperin ISA-tyyppisiä. Ensiksi 8-bittisiä ja myöhemmin AT:n myötä 16-bittisiä, kuitenkin alaspäin yhteensopivia. Ensimmäinen yhteensopimaton korttipaikkatyyppi tuli tietenkin itse IBM:ltä 32-bittisen mikrokanavan muodossa vuonna 1987, teknisesti se oli edellä aikaansa edistyksellisine konfigurointeineen ja keskeytyksien jakoineen, mutta korkeat lisenssimaksut estivät sen yleistymisen. Muun maailman vastaisku mikrokanavalle oli 32-bittinen EISA, joka oli erikoisesta kaksikerroksisesta liitinratkaisusta johtuen yhteensopiva myös vanhojen ISA-korttien kanssa. Sekään ei ehtinyt vakiinnuttaa paikkaansa koneissa ennen vanhentumistaan. 486-koneiden myötä näytönohjaimille alkoi yleistymään nopea VLB-väylä, joka tosin jäi vain välivaiheeksi ennen nykyistä PCI-väylää. Nykyään sen rinnalle on tullut näytönohjaimille AGP-väylä. Näytönohjaimet Näytönohjaimet ovat yleensä alaspäin yhteensopivia. MDA on tavallinen tekstinäyttö ilman grafiikkaa. CGA tekstitiloissa on tekstin värejä käytettävissä 16 ja taustan värejä 8. CGA grafiikkatiloissa värit on valittava kolmen värin paleteista. EGA grafiikkatiloissa värin voi valita vapaasti 16 mahdollisesta. VGA grafiikkatiloissa samanaikaiset värit valitaan 256000 värin paletista. MCGA näytönohjain on käytössä joissakin IBM:n PS/2 sarjan koneissa. Eräs taulukossa mainitsematon standardi on Hercules, joka tarkoittaa mustavalkoista 720x348 grafiikkanäyttöä. Sen kehitti saman niminen yritys autotallissaan, ja monet muutkin valmistajat alkoivat tukea sitä. Hercules oli ensimmäinen kunnollisen tarkkuuden omaava grafiikkatila PC:llä, valitettavasti ilman värejä.
Nämä jäivät viimeisiksi virallisiksi näytönohjainstandardeiksi PC puolella. Tämän jälkeen syntyneet näyttötilat ovat kaikki valmistajakohtaisia. Epävirallisilla nimityksillä Super-VGA (SVGA) tarkoitetaan yleensä 800x600 tarkkuutta ja Extended-VGA (XVGA) tarkoitetaan 1024x768 tarkkuutta. Windowsin yleistyminen mahdollisti sen, etteivät näytönohjaimet tarvinneet enää yhteisiä standardeja vaan eri resoluutiot hoidetaan ajurirajapinnan kautta. © Niila T Rautanen 2001 [Takaisin] |