Esittely: Atari Pong


HOMEPONG

Koska arcadeversio Pongista sai käsittämättömän suosion, ei ollut ihme, että laite löysi tiensä myös koteihin.

Vuonna 1974 mikropiirien hinta laski dramaattisesti ja eräs Atarin suunnittelijoista, Bob Brown, halusi rakentaa Pongista kotiversion. Atarin hallitus ei kuitenkaan pitänyt ajatusta viisaana, koska heillä ei ollut kokemusta kodin viihde-elektroniikan markkinoinnista. Muutenkin idea vaikutti liian riskialttiilta eikä rahoja haluttu laittaa hukkaan. Bushnell sen sijaan näytti vihreää valoa projektille. Brown aloitti Pongin työstämisen täysipäiväisesti syksyllä 1974 ja valmis prototyyppi oli nopeasti kasassa.

Pong ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kaupoissa myytävä videopeli. Kunnia kuuluu jo vuonna 1972 myydylle Magnavox Odyssey -merkkiselle masiinalle, jonka luojana Ralph Baer tunnetaan. Odyssey oli kuitenkin tuohon aikaan aivan liian kallis valmistaa. Lisäksi Magnavoxin surkea markkinointi yhdistettynä epätietoisuuteen siitä, toimiiko laite muidenkin kuin Magnavoxin televisioiden kanssa piti myyntiluvut huonoissa lukemissa.

Arcade-veljestään poiketen Pongin kotiversio käyttää värejä grafiikan esittämiseen ja siihen tarvitaan kaksi pelaajaa. Laitteen molemmissa päädyissä on kiinni paddlet. Parasta koko paketissa oli kuitenkin hinta. Koska Pong rakennettiin juuri piirien hinnan ollessa alimmillaan laite maksoi paljon Odysseyta vähemmän.

Pong jäi historiaan myös toisella tavalla. Se toimi starttinappina Atarin ja Searsin yhteistyölle. Tammikuussa 1975 Searsin edustaja saapui Atarille ja tarjoutui ostamaan niin paljon Pongeja kuin Atari saisi valmistettua. Bushnellin kerrottua ostajaehdokkaalle, että he saisivat kasaan 75 000 laitetta, edustaja käski Ataria tuplaamaan tuotannon luvaten samalla hoitaa talouspuolen. Sears halusi yksinoikeuden laitteen myyntiin vuodeksi 1975.

Bushnell ei ollut pysyä housuissaan, varsinkin kun Sears suostui vielä maksamaan mainonnankin. Riski oli pieni, joten sopimus syntyi. Pong löysi tiensä yli 900:n liikkeeseen ympäri Amerikan ja Atari tunnettiin sielläkin missä ei ollut sähköä.

Kiitos Searsin diilin, Atari myi vuonna 1975 Pongeja 40 miljoonan taalan edestä ja teki voittoa 3 miljoonaa taalaa.



Esittely


Dokumentteja


Pelejä & Ohjelmia


Emulaattorit


Mainoksia


Oheislaitteita

 

Pääsivulle

 

 

© Marko Latvanen / Olipa kerran Atari... 2006