Esittely: Atari 2600

 

CPU

MOS 6507 (1.19 MHz)

Apuprosessorit

Stella (3.58 MHz), Riot 6532

Muisti

128 t RAM, max. 4kt ROM

Liitännät

moduuli, 2x joystick, RF

Näppäimistö
 (erikoisnäppäimet)

-, (TV colour/bw, game select, game reset, difficulty a/b)

Massamuisti

moduuli (6 kt)

Käyttöjärjestelmä

?

Grafiikka (väriä
 yhtäaikaa ruudulla)

256 väriä, 320x200 (16x16)

Ääni

3 kanavaa mono

Varusohjelmisto 

Space Invaders pelimoduuli

Hinta

1984
995 mk
167e

Myyntiajankohtaansa suhteuttuna maailman myydyin pelikonsoli. Suosiosta kertoo se, että kaikkiaan 2600 malleja kaupattiin vuosien 1977-1990 aikana noin 25 miljoonaa kappaletta. VCS onkin kauimmin tuotannossa pysynyt pelikonsolimalli, joka teki Atarista brändin jonka tunnettavuus amerikassa on samaa luokkaa vaikkapa MacDonaldsin ja Coca Colan kanssa.

Piireistä Stella (joka sai muuten nimensä suunnittelijan käyttämän polkupyörän merkistä) hoitaa grafiikan ja äänen tuoton. Piirissä on kuusi rekisteriä joita käytetään A/D konversioon ja joystickin tulitusnäppäinten tutkimiseen. Piiri on hyvin paljon samankaltainen kuin mm. Atari kasisatasesta löytyvä Pokey, mutta Antic piirin puutteen vuoksi CPU joutuu kovemmalle koetukselle. Tämän vuoksi prosessoriaikaa jää jäljelle vain noin 50 prosenttia.

Riot 6532 -piiri tutkii erikoisnäppäimiä, joystickejä ja muita ohjaimia. Piirin sisältä löytyy koneessa oleva RAM-muisti.

Ensimmäisessä mallissa on kuusi kytkintä ja panelia muistuttava kuori. Emolevy on tehty kahdesta osasta. Hieman tästä muunnettu malli 2600A sisältää samanlaisen ulkokuoren, mutta kytkimiä on neljä ja kaikki piirit ovat yhdellä emolevyllä. Kuvassa oleva laite on 2600:n kolmas malli eli lempparinimeltään Darth Vader. Emolevy on hieman parannettu versio 2600A:n emolevystä ja siinä on kokonaan mustat kuoret.

Kutistettu versio 2600:sta on laitteen neljäs ja viimeinen malli. Se on hieman videokasettia suurempi laite ja sitä on julkaistu ainakin kolmella erilaisella kuorella, sekä valkoisena keräilymallina joka ei tiettävästi päässyt markkinoille.

Euroopan markkinoille on myös julkaistu muutamia 2600 klooneja, jotka sisältävät useita sisäänrakennettua peliä. Laitteita tehtiin ainakin nimillä "TV-Game 2600 " ja "Funvision".

Amerikassa Sears osti Atarilta lisenssin VCS:n valmistamiseen ja toi markkinoille ainakin kaksi 2600-kloonia (Sears Video Arcade I-A ja Sears Video Arcade II)

Pelkästään Euroopan markkinoille on myös julkaistu muutamia 2600 klooneja, jotka sisältävät 64 tai 500 sisäänrakennettua peliä. Laitteita valmistettiin ainakin nimillä "Video Computer Console" ja "New Video Game 2600".

Japanin markkinoilla VCS:n mallimerkintä oli 2800J ja siinä on neljä joystickporttia.

Lähes poikkeuksetta 2600:n pelien parasta antia on suorastaan loistava pelattavuus yhdistettynä nerokkaisiin ideoihin.

Ensimmäiset mallit (joissa muuten luki vain Video Computer System) joita myytiin ensin 6-kytkimisinä neljän sijaan olivat 70-luvun tyyliin suunniteltuja. Wanha kunnon puupaneelijäljitelmä sai kuitenkin väistyä 80-luvun alussa

Tällaisena lempparinimeltään "Darth Vader" mallisena 2600 opittiin tuntemaan Suomessa 80-luvun alussa. Nyt logosta löytyy jo mallimerkintäkin

Uudemmassa mallissa pelin vaikeustason valintakytkimet laitettiin takaseinään peliohjainporttien kaveriksi

Jos talosta löytyi vain mustavalko-tv, sai kytkintä kääntämällä
harmaasävyt kohdilleen

2600 jr -malleja julkaistiin myös erilaisilla kuorilla riipuen mistä maan osasta koneensa osti, ja olipa saatavana valkoista keräilymalliakin

Vain noin VHS-kasetin kokoisessa juniorissa ei ollut enää sisäänrakennettua tv-johtoa, joka pidensikin koneen käyttöikää piuhan sattuessa irtoamaan sisuksista

Juniorissa valintakytkimet on korvattu liukukytkimillä, jotka tosin ahkerassa käytössä saattavat löystyä

© Marko Latvanen / Olipa kerran Atari... 2006