Usein kysytyt kysymykset (UKK, FAQ, fakki)

ja poikkeuksellisesti myös vastauksia niihin.

Mistä voin ostaa vanhan koneen X tai oheislaitteen Y tai opaskirjan Z?

Vanhoja koneita ja niihin liittyviä oheislaitteita voi löytää esim. kirpputoreilta. Yleisimpiä koneita on myyty paljon aikoinaan joten niillä on ostajien markkinat. Montaa sataa ei kannata vanhasta koneesta maksaa eikä isoimmista paketeista useita tuhansia. Erikoisuudet ovat sitten asia erikseen, jos et olet varma mitä olet ostamassa, unohda se. Netissä toimivat huutokaupat, kuten [www.huuto.net] ovat joskus todellisia aarreaittoja.

Mitä nämä sivut sisältävät?

Keskityn sivuillani pääasiallisesti vanhoihin, mutta ei välttämättä sukupuuttoon kuolleisiin kotitietokoneisiin. Kerään tietoja erilaisista kotitietokoneista näille sivuille. Esittelen henkilökohtaista [Commodore] kokoelmaani ja muitakin mielenkiintoisia koneita. Lisäksi täällä ovat Markon [Atari] ja [Apple] sivut ja hänen kokoelmansa.

Mikä on kotitietokone?

Kotitietokone on pääasiallisesti kotikäyttöön tarkoitettu laite, jota voi itse ohjelmoida ja johon saa liitettyä oheislaitteita. Laitteeseen saa (tai on saanut) valmiita hyötysovelluksia ja pelejä joko moduulina, kasetilla tai levykkeellä. Laitteen hinta on myöskin vaikuttanut sen rajaamiseen kotitietokoneeksi, tosin nostalgian nimissä sallitaan poikkeuksiakin.

Miksi nämä sivut ovat olemassa?

Ideasta. Nämä sivut eivät ole olemassa mistään kaupallisesta tarkoituksesta, eikä niiden tarkoitus ole mainostaa mitään erityistä valmistajaa tai tuotetta. (paitsi Commodorea, Ataria ja Applea :-) Nämä sivut on tehty erityisesti Suomen markkinoita ajatellen ja suomalaisille, täällä puhutaan asioista enimmäkseen kotimaisella kielellä.

Mitä on tapahtunut tähän mennessä?

Katso [sivujen 5-v historia]

Ketkä ovat luoneet nämä sivut?

Vastaus löytyy [kirjoittajat] sivulta.

Miten voin vaikuttaa näiden sivujen sisältöön?

Jos olet kiinnostunut vanhoista kotitietokoneista ja haluat tuottaa tekstiä, kuvia, ideoita ym. näille sivuille [ota yhteyttä].

Vanhat kotitietokoneharrastajat huom.
Tarkistakaa oman suosikkinne tiedot, jotta [taulukot] olisivat 'ajan tasalla'

Vastaus Perimmäiseen Kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikesta:

Neljäkymmentäkaksi - Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille

© Niila T Rautanen 2014

[Takaisin]