Casio PB-100

Casio

Casio PB-100

Tunnetaan myös Radio Shack TRS-80 PC-4 nimellä.

Peruslaskutoimitukset Negatiiviset luvut, eksponenttimuoto, yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolasku, sulkeet, (algebrallinen järjestys)
Funktiot Trigonometriset funktiot käänteisfunktioineen (yksiköt: aste, radiaani, uusaste), eksponenttifunktiot ja logaritmit, neliöjuuri, mielivaltainen potenssi ja juuri, kokonais- ja desimaaliosa, itseisarvo, merkitsevien numeroiden tai desimaalien määrän kiinnitys, satunnaisluku ja pii
Käskyt ja komennot INPUT, PRINT, GOTO, FOR-NEXT, IF-THEN, GOSUB, RETURN, STOP, END, RUN, LIST, LIST A, MODE, SET, VAC, CLEAR, CLEAR A, DEFM, SAVE, SAVE A, LOAD, LOAD A, PUT, GET, VER
Ohjelmien ja merkki-
jonojen funktiot
KEY, CSR, LEN, MID, VAL
Laskenta-alue ±1x1099 ... ±9.999999999x1099 ja 0 (sisäinen laskentatarkkuus on 12 numeroa)
Ohjelmointikieli BASIC, jonka kääntäjä on laitteen ROM-muistissa
Askelten määrä Enintään 544 (tai 1568 jos laitteeseen on kytketty lisävarusteena saatava RAM-moduuli)
Ohjelmakapasiteetti 10 ohjelma-aluetta P0 - P9
Muistien (muuttujien)
määrä 
Valittavissa väliltä 26-94 (jopa 222 RAM-moduulin avulla) ja erityisjonomuuttuja $
Laskentatasojen
(kerrosten) määrä
Aliohjelmat: 8 tasoa
FOR-NEXT silmukat: 4 tasoa
Laskulogiikka: 6 tasoa
Laskun alkiot: 12 tasoa
Näyttö 12-paikkainen pistematriisinäyttö (5x7 pistettä / merkki)
10-numeroinen mantissa (mukaan luettuna miinusmerkki) tai 8-numeroinen mantissa ja 2-numeroinen eksponentti
Erikoissymbolit EXT, S, RUN, WRT, DEG, RAG, GRA, TR, PRT, STOP
Pääkomponentit CPU HD61913A01 (yhden piirin CMOS, 100864 bitin sisäinen ROM, 1896 bitin sisäinen RAM, kellotaajuus 400 kHz)
RAM HD61914 (1 KB), toinen piiri lisämoduulina
Virtalähde 2 litiumparistoa (CR2032) riittää n. 360 h jatkuvaan käyttöön. Laitteen tehonkulutus on max 0,02 W
Automaattinen
virrankatkaisu
Virta katkeaa automaattisesti n. 7 minuutin kuluttua viimeisimmästä toiminnosta
Käyttölämpötila 0ºC - 40ºC
Mitat 9,8 x 165 x 71 mm (paksuus x leveys x korkeus)
Paino 116 g paristot mukaan luettuina
Hinta 650,- (v. 1984)

Casio OR-1 Memory PackOlin alusta lähtien halunnut jonkinlaista BASIC-ohjelmoitavaa taskutietokonetta. Suosikkimallini oli [Sharp PC-1500]. Tämä oli kooltaan vielä pienempi ja ominaisuuksiltaan hieman rajoitetumpi mutta huomattavasti edullisempi, mikä oli ratkaisevin valintakriteeri. Pikkuruinen näppäimistö, joka sopi parhaiten yhdellä etusormella käytettäväksi. Nestekidenäytössä on 12 merkkiä kerrallaan, mutta onhan laitteessa kursorinäppäimet, jolla pidemmät rivit saa kätevästi rullattua näkyviin. Muistia oli vakiona 544 ohjelma-askelta, tähän hankittiin myöhemmin 1 kB lisämuistimoduuli, jolla kokonaismuistiksi saatiin vakuuttavat 1568 ohjelma-askelta. Lisukkeena vielä nauhuriliitäntäyksikkö ja pieni Sonyn sanelukone niin täysi kannettava tietokonevarustus oli kasassa.

Ohjelmia rakentelin peleistä lähtien; erilaisia numeropelejä, Master Mind, ventti, ralliajo, yrityssimulaatio ym. Sovelluksia syntyi kaikenlaisiin laskutehtäviin, tarpeellisiin ja tarpeettomiin. Huippuna oli tekstinkäsittelyohjelma jonka tein eräänä kesänä mökillä, kun sattui sadeilmoja. Se otti tekstiä vastaan yksi rivi kerrallaan. Koska laitteessa on vain yksi erityisjonomuuttuja, jonka pituus voi olla enintään 30 merkkiä, rivi piti heti tallentaa ennen kuin voitiin kirjoittaa toinen rivi. Laite tallensi rivin nauhalle, pysäytti nauhurin ja jäi odottamaan seuraavan rivin kirjoittamista, jonka jälkeen taas tallennettiin. Kirjoitettujen tekstien lukeminen oli paljon tyylikkäämpää. Ohjelma luki nauhalta jälleen yksi rivi kerrallaan, rullasi rivin näytöllä, ja latasi uuden rivin. Jos vain olisi ollut kirjoitin, niin nämä rivit olisi saanut myös tulostettua. Ohjelmalistaukset sain paperille, kun kirjoitin ne ruutupaperille kommentoituna ja vuokaavioilla varustettuna. Laitteen muisti oli niin rajallinen luonnonvara, että pienikin ohjelma oli pakko ensin purkaa palasiksi ja kirjoittaa valmiiksi paperilla ennen kuin sen siirsi koneelle. Tällä tavoin oppi ainakin ohjelmoinnin suunnittelua.

Casio FA-3
FA-3 kasettinauhuriadapteri

© Niila T Rautanen 2006

[Takaisin]