Commodore tiedonsiirto-opas, sivu 1

Haluatko siirtää korvaamattomat Commodore-ohjelmasi turvaan PC:lle ennen kuin vanhat levykkeet lopettavat toimintansa ajan myötä? Haluatko hyödyntää PC:n tallennuskapasiteettia ja nopeita latauksia emulaattorilla? Haluatko jakaa vanhat tuotoksesi netissä muiden retroilijoiden iloksi? Vai haluatko itse retroilla vanhalla laitteistolla jonkun netistä löytyvän ohjelman parissa?

Aivan suoraan levykkeellä siirtäminen ei onnistu, kasetista nyt puhumattakaan. Avuksi tarvitaan vähän laitteistoa ja ohjelmia, joista esimerkkejä seuraavassa. Yleisimmät PC-puolen tiedostoformaatit ovat levyketiedosto D64, kasettitiedostot TAP ja T64 tai pelkkä binääritiedosto esim. PRG.

[Laitteistoa]  [Ohjelmistoa]  [Tiedostojen lataus]  [Tiedostojen siirto]
[Levykkeiden siirto]  [Kasettien siirto]

Laitteistoa

C2N232-sovitin

Uusin tapa liittää vanha Commodore nykyaikaiseen laitteistoon. Liitetään C= kasettiasemaliitännän ja PC:n sarjaportin välille. Lisäksi kannattaa olla suora 1:1 kytketty D9-jatkokaapeli, jotta koneita olisi helpompi käsitellä. Lataus toimii ilman erillistä ohjelmaa C= puolella, joten alkuun pääsee nopeasti. Sarjaporttiyhteys toimii luotettavasti erityyppisten koneiden kanssa ja on kohtalaisen nopeata. Toimii kaikkien C= mallien kanssa, joissa on kasettiasemaliitäntä, myös vanhalla PET:illä. Ei tarvitse välttämättä edes C= levykeasemaa, vaan ohjelman voi ladata suoraan muistiin.

[C2N232-kotisivu (englanniksi)]
[Usein esitettyjä kysymyksiä]

 

X1541-kaapelit

Yleisnimitys laajalle kaapeliperheelle, jolla liitetään C= levykeasema PC:hen. Perheessä on sarjakaapeleita, rinnakkaiskaapeleita ja näiden yhdistelmiä. Kaikki kaapelit kytketään PC:n päässä rinnakkaisporttiin, sarjakaapeli käyttää C= levykeaseman normaalia sarjaporttia. Rinnakkaiskaapelia varten joutuu rakentamaan levykeasemaan uuden rinnakkaisportin. Sarjakaapelit X1541, XE1541, XM1541 ja XA1541 ovat kaikki yhtä nopeita. Nimestään huolimatta ne toimivat kaikkien C= levykeasematyyppien kanssa, myös C-128D:n ja SX-64:n sisäisillä asemilla. Yksinkertaisin X1541-kaapeli ei toimi kuin riittävän vanhalla PC:n rinnakkaisportilla, muissa malleissa yhteensopivuutta on parannettu lisäkomponenteilla. Sarjakaapeli on välttämätön myös rinnakkaiskaapelin kanssa, joita ovat XH1541, XH1571, XP1541 ja XP1571 joten kummallekin levykeasematyypille on omansa. XH-tyyppiset kaapelit ovat n. 2.5x ja XP-tyyppiset n. 3x nopeampia kuin pelkkä sarjakaapeli.

[Lisätietoa ja rakennusohjeet X1541-kaapeleista (englanniksi)]

Ohjelmistoa

c2nload / cbmlink

Perusohjelmat C2N232-sovittimen käyttöön. C2nload ohjelmalla ladataan ohjelma suoraan C= keskusyksikön muistiin. Se toimii tavallisella LOAD komennolla ilman lisäsoftaa. Cbmlink ohjelmalla voidaan latauksen lisäksi lukea/kirjoittaa koneen muistia, soittaa kuusnelosella musiikkeja ja lukea/kirjoittaa sekä tiedostoja että kokonaisia levykkeitä levykeasemalla. Levykeoperaatiot käyttävät C= KERNAL-rutiineja joilla nopeuden sijasta saadaan luotettavuutta. Cbmlink vaatii toimiakseen pienen serveriohjelman C= puolelle. Kummastakin ohjelmasta löytyy AmigaOS, Linux ja Windows versiot. Cbmlink osaa hyödyntää myös muita kaapelityyppejä kuten nollamodeemia tai X1541:tä.

[C2N232-kotisivu]

Star Commander

X1541-kaapeleita hyödyntävä siirto-ohjelma, joka osaa myös muuntaa tiedostoja tyypistä toiseen. Käyttää omaa ikkunoitua käyttöliittymää, mutta ohjattavissa myös komentoriviltä. Komentaa suoraan levykeasemaa ja tukee erilaisia nopeuttavia siirtomoodeja, joten vanhojen levykkeiden luvussa saattaa tulla ongelmia. Ei pysty komentamaan itse C= keskusyksikköä. Toimii parhaiten puhtaassa DOS-koneessa, riippuen kaapelityypistä. Paketista löytyvästä dokumentista SC.TXT löytyy paljon teknistä tietoa X1541-kaapeleista.

[Star Commander 0.82] (811 kB)

Star Commander kuvaruutu

mtap / ptap

X1541-sarjakaapelia hyödyntävät apuohjelmat joilla voidaan tehdä TAP-tiedostoja (mtap) tai tallentaa niitä nauhalle (ptap). TAP-tiedostomuoto pyrkii jäljittelemään nauhalta tulevia pulsseja mahdollisimman tarkasti, joten tiedostokoot ovat suuria ja ohjelmien lataus yhtä hankalaa kuin oikeiden kasettien kanssa. Poikkeuksellisesti X1541-kaapeli kytketäänkin C= keskusyksikköön, joka voi olla VIC-20, C-64 tai C-16. Tarvitsee toimiakseen vielä palvelinohjelman, joka on ensin siirrettävä levykkeelle ja sitten tallennettava kasetille. Toimii DOS-koneessa, jossa cwsdpmi.exe kirjasto.

[mtap 0.36] (61 kB)  [ptap 0.36] (58 kB)  [cwsdpmi] (13 kB)

64Copy

Ei varsinaisesti siirto-ohjelma, mutta monipuolinen apuohjelma erilaisten C= tiedostotyyppien käsittelyyn PC:llä. Tuntee mm. tyypit D64, X64, T64, LNX, D71, D81, P00, BIN, ARK ja osaa muunnokset niiden välillä. Osaa tarkistaa ja korjata virheitä tiedostoissa, hakemistoeditori ja siivoustyökalut levykkeille ja tilanvaraustaulukolle, tiedostoeditori, konekielitiedostojen purku, BASIC-ohjelmien tulkkaus ja paljon muuta. DOS-pohjainen ikkunoitu käyttöliittymä, mutta toimii hyvin Windowsinkin alaisuudessa.

[64Copy 4.2] (887 kB)

64Copy kuvaruutu

[Sivu 2]

© Niila T Rautanen 2005

[Takaisin]